Jag heter Kaj Eriksson och har det här med kanoner som en hobby. Till vardags arbetar jag som CAD-konstruktör/designer på Nycopac AB i Nyköping.

Intresset för kanoner har alltid funnits, men på äldre dagar har det blivit mer intensivt. På semestrarna fotar jag gärna kanoner och det nöjet delas inte av min fru, även om hon ofta följer med.

Jag växte upp i Hälleforsnäs. Att växa upp på en liten ort som Hälleforsnäs gör att man får en enorm bruksanda. Den går inte ur även om man flyttar från bruket som jag och så många andra gjort, min far var modellfilare och jobbade på bruket hela sitt liv. Man var ju överlycklig de få gånger man fick följa med honom ner på bruket. När man var liten var bruket något jättespännande och farligt. I gjuteriet lystes rummet upp av ilsket rött smält järn. Mäktigt! Pappas och mitt jobb är ganska lika, det handlar mycket om släppvinklar och ingöt. Jag gör mitt jobb i SolidWorks CAD för plast och han hade sin arbetsbänk där han gjorde sina modeller för järn. Jag har arbetat med reklam och grafisk form i många år, men att skapa modeller och göra gjutna plastdelar känns mera som ett riktigt jobb.

Mina bruksanor:

I släkten finns flera av de första gjutarna på bruket. Under 1700-talet fanns två stora gjutarsläkter på bruket, Hellberg och Hellström. Till båda dessa släkter har jag anor.

Jag har även tre generationer hammarsmeder som hade smedsnamnet Gottfrid. Henrik Magnusson Gottfrid var Hammarsmedsmästare vid Ålberga bruk i Kila socken utanför Nyköping. Hans son Henrik Henriksson Gottfrid blev mästare vid Norshammars bruk (Svärta) och bodde på 1700-talets mitt vid Svärta Åstuga. Hans son Anders Henriksson Gottfrid blev först hammarsmed och sedan styckeborrare vid Hedvigsfors (Borrvindskvarn), Norshammars bruk och bodde vid Norrmalm i Svärta strax utanför Nyköping.

Kontakt:

Undrar du över något, eller vill komma i kontakt med mig kan du maila mig på: kaj@kanoner.nu

6p

kanon skala ett till 16-2

Laserkopia i skala 1:16. Tack Pelle för hjälpen med utskriften! För Pelles förträffliga prototypverkstad och kontruktion se:  mecoform

18p-aschling