Jag heter Kaj Eriksson och har det här med kanoner som en hobby. Till vardags arbetar jag som grafisk formgivare och fotograf.

Intresset för kanoner har alltid funnits, men på äldre dagar har det blivit mer intensivt.

Jag växte upp i Hälleforsnäs. Att växa upp på en liten ort som Hälleforsnäs gör att man bygger upp en enorm bruksanda. Den går inte ur även om man flyttar från bruket som jag och så många andra gjort. Min far var modellfilare och jobbade på bruket hela sitt liv. Man var ju överlycklig de få gånger man fick följa med honom ner på bruket. När man var liten var bruket något jättespännande och farligt. I gjuteriet lystes rummet upp av ilsket rött smält järn. Mäktigt!

Mina bruksanor:

I släkten finns flera av de första gjutarna på bruket. Under 1700-talet fanns två stora gjutarsläkter på bruket, Hellberg och Hellström. Till båda dessa släkter har jag anor.

Jag har även tre generationer hammarsmeder som hade smedsnamnet Gottfrid. Henrik Magnusson Gottfrid var Hammarsmedsmästare vid Ålberga bruk i Kila socken utanför Nyköping. Hans son Henrik Henriksson Gottfrid blev mästare vid Norshammars bruk (Svärta) och bodde på 1700-talets mitt vid Svärta Åstuga. Hans son Anders Henriksson Gottfrid blev först hammarsmed vid Norshammars smedja och sedan styckeborrare vid Hedvigsfors (Borrvindskvarn), Norshammars bruk och bodde vid Norrmalm i Svärta strax utanför Nyköping.

Kontakt:

Undrar du över något, eller vill komma i kontakt med mig kan du maila mig på: kaj@kanoner.nu

Bastion Kungshall, Karlskrona

kanon skala ett till 16-2

Laserkopia i skala 1:16. Tack Pelle för hjälpen med utskriften! För Pelles förträffliga prototypverkstad och kontruktion se:  mecoform